Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Bulgaria, Macedonia şi Albania

A A A

Consultările politice interministeriale moldo-bulgare

Publicat:Wed, 21/10/2020 - 11:38

20 octombrie 2020, Chișinău – În format de videoconferință a avut loc runda de consultări politice interministeriale moldo-bulgare. Acestea au fost desfăşurate de Dumitru Socolan, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Petko Doykov, viceministru al afacerilor externe al Republicii Bulgaria.

În cadrul discuţiilor a fost abordat ansamblul relaţiilor dintre ambele state, calendarul contactelor politice din perioada următoare, dar şi căile de extindere a parteneriatului moldo-bulgar. Cele două părți au relevat nivelul înalt al cooperării bilaterale și al dialogului politico-diplomatic, precum și importanța acordată valorificării oportunităților pentru o colaborare consolidată în diverse domenii.

Părţile au menționat importanța intensificării contactelor între mediile de afaceri, diversificarea schimburilor comerciale bilaterale, precum şi domeniile în care Republica Moldova are nevoie de atragerea investiţiilor, fiind exprimat interesul reciproc în organizarea următoarei ședințe a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică moldo-bulgare.

Dumitru Socolan a exprimat recunoștință Guvernului bulgar pentru asistența substanțială în realizarea unui șir de proiecte în țara noastră, inclusiv pe linia Asistenţei pentru Dezvoltare a Ministerului Afacerilor Externe, precum și pentru ajutorul umanitar generos oferit Republicii Moldova în vederea combaterii pandemiei de COVID-19.

Au fost punctate obiectivele de pe agenda europeană a Republicii Moldova, inclusiv pe dimensiunea Parteneriatului Estic, partea bulgară reiterând disponibilitatea de a acorda în continuare sprijin țării noastre în vederea realizării reformelor interne. Delegațiile au pledat pentru consolidarea colaborării și susținerea reciprocă în cadrul organizațiilor internaţionale.

Interlocutorii au punctat relevanța asigurării continuității dialogului pe linia ambelor ministere de externe, dezvoltării cadrului juridic bilateral în domenii de interes reciproc, precum și oportunitatea amplificării contactelor între Institutul Diplomatic al MAEIE și Institutul Diplomatic bulgar.

Oficialii au evidențiat rolul important al comunității bulgare în procesul de dezvoltare a Republicii Moldova și la consolidarea relațiilor moldo-bulgare.